Podpisovať exkluzívnu zmluvu?

 

Zveriť predaj svojej nehnuteľnosti desiatim realitným kanceláriám je, akoby ste si objednali výstavbu domu u desiatich rôznych firiem a vo finále zaplatili iba tej, ktorá dom postavila ako prvá. Nielenže ste nechali deväť stavebníkov pracovať zadarmo, čo je, mimochodom, veľmi neúctivé, váš dom je navyše narýchlo zbúchaná podradná stavba. Prečo by ste niečo také robili?

contract-4313684_1920.jpg

Ak si najať makléra nepotrebujete alebo z akéhokoľvek dôvodu nechcete, nenechajte sa nejakým z nich dotlačiť k podpisu takej či onakej zmluvy, príp. dodatočne využite právo v lehote štrnástich dní od zmluvy odstúpiť. Ak naopak realitné služby využiť chcete, venujte dostatok času výberu toho správneho sprostredkovateľa a nemajte obavy pristúpiť k výhradnému zastúpeniu. Aké z neho vyplývajú výhody?

Predáte za viac
Po prvé, odmena makléra je štandardne stanovená percentom z predajnej ceny nehnuteľnosti – je teda aj v jeho osobnom záujme snažiť sa predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu sumu. Po druhé, maklér s výhradným zastúpením má silnú vyjednávaciu pozíciu. Exkluzívny predaj navyše hovorí, že nehnuteľnosť je jedinečná a majiteľ si je vedomý jej hodnoty.

Predáte skôr
Duplicítne ponuky na internete vzbudzujú v ľuďoch nedôveru a spôsobujú chaos na realitnom trhu, čo sa negatívne odráža okrem ceny aj na dĺžke predaja.

Máte o všetkom dokonalý prehľad
Po celú dobu komunikujete len s jedným človekom, čo je určite pohodlnejšie ako komunikácia s desiatimi rôznymi ľuďmi. Navyše tento človek má pre vás vždy spoľahlivú správu o priebehu predaja a k dispozícii rôzne štatistiky. Skompletizovať takúto informáciu od viacerých neexkluzívnych maklérov je takmer nemožné.

Pre predaj nehnuteľnosti sa robí maximum
Príprava kvalitnej prezentácie nehnuteľnosti chvíľu trvá. Ak však z predaja svojho domu či bytu urobíte preteky, žiadny zo súťažiacich nebude strácať čas zhotovovaním solídnej inzercie. Naopak pri výhradnej spolupráci nie je predaj otázka šťastia či náhody, ale výsledok práce makléra. Ten sa nebojí vyšších časových a finančných investícií do projektu, a dosahuje tak najlepšie možné výsledky.

Okrem toho výhradné zastúpenie vás nevyjde drahšie než nevýhradné, takže je naozaj namieste zvážiť, do čoho investujete. Ak však staviate všetko na jednu kartu, svojho sprostredkovateľa si vyberajte naozaj starostlivo a zmluvu rozumne časovo ohraničte.

 
Kristína Čulíková