Daň z nehnuteľností

 

Na daň z nehnuteľností zväčša pomyslíme práve v januári, keďže tento mesiac sa už tradične s touto povinnosťou spája. Niektorým sa spája tiež s kupovaním novej diaľničnej známky, ale tomu sa dnes nejdem venovať… Spomínanú daň upravuje zákon o miestnych daniach (§ 4 až § 18 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov) a týka sa pozemkov, stavieb, bytov aj nebytových priestorov.

Zdaňovacím obdobím dane z nehnuteľností je kalendárny rok, teda platí sa raz ročne, a to vždy za aktuálny rok, nie za ten predchádzajúci. Daňovníkom je najmä vlastník nehnuteľnosti, ale aj správca a nájomca, ak je tento vzťah zapísaný na liste vlastníctva alebo tiež užívateľ, ak nie je možné určiť, kto nehnuteľnosť vlastní. Túto daň spravuje mesto, resp. obec, v území ktorej sa nehnuteľnosť nachádza.

Kto podáva daňové priznanie?
Daňové priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2024 podávate jednorazovo po tom, čo ste medzi 2. januárom 2023 a 1. januárom 2024 (vrátane) nejakú nehnuteľnosť nadobudli (alebo sa stali správcom, nájomcom či užívateľom nejakej), teda vám vznikla daňová povinnosť. Lehota na podanie priznania k dani z nehnuteľností na rok 2024 je do 31. januára 2024, čo v tomto roku pripadá na stredu, teda lehota sa nepredlžuje.

Ďalšie, teda čiastkové daňové priznanie k dani z nehnuteľností podávate iba:

  • ak ste nadobudli ďalšiu nehnuteľnosť (alebo sa stali správcom, nájomcom či užívateľom nejakej),

  • ak dôjde k zmene druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru,

  • pri zániku vlastníctva.

Pokiaľ žiadna z vyššie uvedených situácií nenastala, nemusíte robiť vôbec nič. Teda okrem toho, že si raz ročne vyberiete zo schránky rozhodnutie o výške vyrúbenej dane, ktorú uhradíte. Pozor, ak máte zriadenú elektronickú schránku na slovensko.sk, a tá je aktivovaná na elektronické doručovanie, tak vám ho vaše mesto môže poslať tam - napríklad v Poprade už je to bežná prax. Pri doručovaní správy sa uplatňuje fikcia doručenia, takže po uplynutí dátumu doručenia a neprevzatí správy sa doručovaná správa považuje za doručenú - bez ohľadu na to, či ste ju prečítali alebo nie. Odporúčam preto portál navštevovať pravidelne alebo si aspoň nastaviť notifikácie na nové správy.

Kúpa a predaj na prelome rokov
Momentom nadobudnutia nehnuteľnosti je právoplatné rozhodnutie o povolení vkladu do katastra nehnuteľností. Ak ste napríklad podpísali kúpnu zmluvu na nehnuteľnosť v decembri 2023 a kataster povolil vklad 2. januára 2024, znamená to, že k 1. januáru bol vlastníkom nehnuteľnosti ešte pôvodný vlastník, a teda daň na rok 2024 platí on.

Ako podať daňové priznanie?
Môžete vypísať tlačivo na mestskom, resp. obecnom úrade a odovzdať ho na podateľni. Môžete taktiež využiť podanie poštou alebo elektronicky, to však neplatí automaticky pre všetky mestá a obce. Informujte sa preto o ideálnom spôsobe podania na príslušnom úrade. V okrese Poprad je elektronické podanie možné len v obci Kravany alebo Jánovce, vybavíte ho zo stránky slovensko.sk.

Vzory tlačív nájdete na stránke ministerstva financií Slovenskej republiky. Sú jednotné pre právnické aj fyzické osoby a pokiaľ ste s domom kupovali aj psa, tak sa v ňom rovno môžete priznať aj k dani za neho.

Aká je výška dane?
Sadzba dane je rôzna v závislosti od typu nehnuteľnosti a mesta či obce, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza. Informácie sú vždy uvedené vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) konkrétneho mesta a zverejnené na príslušnej webovej stránke. Mesto Poprad ako aj mnohé iné od 1. januára 2024 zvyšovalo svoje sadzby, aktuálny sadzobník si môžete pozrieť v tomto VZN.

 
Kristína Čulíková