Čo treba vybaviť po predaji nehnuteľnosti

 

Asi tušíte, že podpisom kúpno-predajnej zmluvy kolotoč povinností nekončí… Prečítajte si, na čo by ste rozhodne nemali zabudnúť.

holytrinity-impulse-beitrag-simple-interior-0.jpg

V prvom rade odporúčam odovzdanie nehnuteľnosti zdokumentovať a zaznamenať v ňom najmä stavy spotreby elektrickej energie, zemného plynu, vody a kúrenia k danému dátumu. Bežne do protokolu uvádzame aj počet odovzdaných kľúčov, prípadné vady a zoznam zariadenia, ktoré bolo súčasťou predmetu predaja. Špecifikácia nehnuteľnosti a identifikácia účastníkov je snáď samozrejmosťou. Tento dokument sa vám určite bude hodiť pri prepise energií či u správcu bytového domu. Mimochodom, každá súdna realitná kancelária vám protokolárne odovzdanie nehnuteľnosti zabezpečí úplne štandardne.

Odhlásiť sa u správcu bytového domu
Predajom bytu odstupujete od zmluvy o výkone správy vyplývajúcej zo zákona a túto povinnosť po vás automaticky preberá nový vlastník. K správcovi si so sebou vezmite kúpnu zmluvu aj s návrhom na vklad, resp. rozhodnutie o povolení vkladu a preberací protokol. Niektoré správcovské spoločnosti vysielajú k odovzdaniu bytu za účelom odpisu stavov meračov vody a kúrenia svojich pracovníkov, preto sa vopred u svojho správcu informujte o jeho zaužívaných postupoch. Prepis môže byť spoplatnený.

Odhlásiť sa z odberu elektriny a plynu
Inými slovami uskutočniť zmenu odberateľa. Pri predaji nehnuteľnosti sa zvyčajne odhlásenie z odberu pôvodného vlastníka spája s následným prihlásením k odberu nového vlastníka, preto sa tieto úkony zlučujú do jedného. Zmena tak prebehne plynule bez prerušenia dodávky a nikomu nebudú účtované žiadne poplatky. Z tohto dôvodu je ideálne prísť na miesto spoločne s novým vlastníkom. U dodávateľov VSE a SPP sa zatiaľ nedá táto zmena realizovať inak než osobne. U oboch si ale dokážete online zarezervovať stretnutie na presný čas a vyhnúť sa tak zdĺhavému čakaniu. Čakať budete už tak dosť, proces prepisu totiž trvá 30-40 minút, čo mnohých prekvapí. Majte pri sebe výpis z listu vlastníctva s menom nového vlastníka alebo kúpnu zmluvu spolu s návrhom na vklad a preberací protokol.

Odhlásiť sa z platenia úhrady RTVS
Pozor však, zánik povinnosti platiť úhradu vznikne len platiteľovi, ktorý ukončil odber elektriny. Ak ale v odbere pokračujete na inom odbernom mieste, vaša situácia sa nemení. Koncesionárske poplatky totiž musí hradiť každá fyzická osoba, ktorá je evidovaná dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti ako odberateľ elektriny. Po prvom januári 2020 získavate stopercentnú zľavu z tohto poplatku, ak poberáte dôchodok.

Odhlásiť sa z trvalého pobytu
Pokiaľ máte zapísaný trvalý pobyt (platí aj pre sídlo spoločnosti) na adrese predanej nehnuteľnosti, budete sa musieť z neho odhlásiť. Skontrolujte si tiež, či ste sa kúpnou zmluvou nezaviazali zrušiť trvalý pobyt do konkrétneho termínu. Dobrou správou je, že odhlásenie prebieha automaticky po tom, čo sa na trvalý pobyt prihlásite inam, takže stačí jedna cesta na jeden (príslušný) mestský alebo obecný úrad. Stačí mať pri sebe občiansky preukaz, ak ste vlastníkom nehnuteľnosti, kde sa na trvalý pobyt chcete prihlásiť . Budete však musieť predložiť písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na trvalý pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka v prípade, že daná nehnuteľnosť vaša nie je.  

Pozor, zmenu trvalého pobytu je potrebné nahlásiť hneď niekoľkým inštitúciám:

  • svojej zdravotnej poisťovni do ôsmich dní,

  • sociálnej poisťovni rovnako do ôsmich dní (ak ste SZČO),

  • svojmu zamestnávateľovi (ak ste zamestnaný),

  • na daňovom úrade,

  • na živnostenskom úrade (ak sa vás týka),

  • na dopravnom inšpektoriáte (ak sa vás týka),

  • ďalej napríklad v bankách, poisťovniach…

Zmenu deklarujte potvrdením o trvalom pobyte. Nezabudnite tiež na povinnosť požiadať o nový občiansky preukaz, a to do 30 dní od zmeny.

Oznámiť zánik poplatkovej povinnosti za komunálne odpady
A to opäť do 30 dní od nadobudnutia vlastníckeho práva na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade. Potrebné tlačivá by ste mali nájsť na webovej stránke svojho mesta ako aj fyzicky na úrade alebo si túto oznamovaciu povinnosť môžete splniť osobne.

Oznámiť zánik daňovej povinnosti
Daňová povinnosť k dani z nehnuteľnosti zaniká 31. decembra zdaňovacieho obdobia, v ktorom daňovníkovi zanikne vlastníctvo nehnuteľnosti. Daň z predmetnej nehnuteľnosti zaplatíte teda poslednýkrát za rok, v ktorom ste ju predali - na oznámenie o zániku daňovej povinnosti slúži tlačivo, ktoré sa podáva na príslušný mestský alebo obecný úrad.

Pri predaji rodinného domu logicky odpadáva povinnosť odhlásiť sa u správcu bytového domu a pribúda zmena odberateľa v zmluve o dodávke pitnej vody. Zvyšok povinností ostáva rovnaký.

 
Kristína Čulíková