Benefity autorizovanej zmluvy

 

Po celú dobu môjho pôsobenia v realitách bola autorizácia kúpnych zmlúv vždy súčasťou predajného procesu. Bola štandardom v realitnej kancelárii, kde som začínala a podľa jej vzoru ostala štandardom aj v tej mojej. Klientom ju predostieram ako pridanú hodnotu, väčšina z nich však o takejto možnosti počuje prvýkrát a netuší, aké benefity z nej vyplývajú.

obrazok

Vyhľadať si na googli definíciu asi pre väčšinu z nás nebude predstavovať problém. V zmysle Zákona o advokácii autorizáciou zmluvy je spísanie zmluvy o prevode nehnuteľnosti, zistenie totožnosti účastníkov tejto zmluvy, resp. ich zástupcov, posúdenie, či zmluva neodporuje zákonu alebo ho neobchádza, posúdenie, či sa zmluva neprieči dobrým mravom, posúdenie, či uzavretím zmluvy nenastane skutočnosť zakladajúca vznik škody klientovi. Čo však toto všetko znamená v praxi?

Zmluvu zhotovoval advokát
Áno, začnem najbanálnejším – minimálne máte istotu, že vašu kúpno-predajnú zmluvu nepísal maklér sám podľa nejakých všeobecných vzorov z internetu. Advokát totiž zautorizuje len zmluvu z vlastného pera.

Nikto nemá navrch
Autorizovaná zmluva je zárukou nestrannosti. Advokát nekoncipuje zmluvu v prospech jednej zo zmluvných strán, zmluva je absolútne vyvážená. I keď realitnú službu vrátane právneho servisu objednal a zaplatil predávajúci, kupujúci nie je oproti nemu v žiadnej nevýhode.

Kataster bude rýchly
Katastrálny úrad rozhodne rýchly nebýva, v prípade autorizovaných zmlúv sa však predsa poponáhľa – lehota katastrálneho konania sa tu skracuje zo štandardných tridsať dní na dvadsať, čo poteší.

Poistné krytie
Už samotná autorizácia znižuje riziko vzniku škody na minimum. Ak by napriek tomu k škode spôsobenej autorizáciou predsa len došlo, škoda bude nahradená plnením z poisťovne. Advokát je preto povinne zákonne poistený voči škodám vyplývajúcim z tohto úkonu.

Bez overovania podpisov
Keďže autorizácia zmluvy zahŕňa zisťovanie totožnosti účastníkov, a tým pádom nahrádza overovanie podpisov, nie je potrebné sa presúvať k notárovi alebo na matriku. Máte ušetrenú cestu i čas.

Týmto by som ukončila zoznam najzaujímavejších výhod plynúcich pre klienta realitnej kancelárie, ktorá spolupracuje s autorizujúcim advokátom. Osobne si myslím, že by to mala byť bežná súčasť kvalitnej realitnej služby. Pokiaľ preferujete samopredaj a mali by ste investovať iba do jednej zo služieb profesionálov súvisiacich s predajom, určite zaplaťte práve za túto. Okrem všetkého vyššie uvedeného si tiež nebudete musieť robiť starosti s podaním návrhu na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, pretože ho advokát podá za vás elektronicky a výška správneho poplatku bude polovičná.

 
Kristína Čulíková